Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie jeden z najpiękniejszych okresów w roku. Błyszczące dekoracje, świąteczne oświetlenie i zapachy towarzyszące temu okresowi tworzą niezwykłą, magiczną atmosferę. Do tworzenia świątecznych dekoracji przydadzą się plastry suszonych cytrusów. Te naturalne ozdoby doskonale komponują się z zielenią świątecznych gałązek a przy tym roztaczają wokół siebie cudowny aromat. Nie tylko plastry pomarańczy ale też cytryny, limonki czy grapefruita doskonale sprawdzą się jako dekoracje choinkowe. Jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku? Dzisiaj podpowiemy Wam jak wysuszyć pomarańcze domowymi sposobami.
Plastry pomarańczy suszone w piekarniku
Suszenie cytrusów w piekarniku to jedna z najpopularniejszych metod suszenia owoców na dekoracje świąteczne. Pamiętajmy jedynie o tym, by kroić pomarańcze i inne owoce w poprzek. Pokrojone w plasterki o grubości około 0,5cm pomarańcze układamy na blaszce przykrytej folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 °C i pieczmy 1-2 godziny obracając plasterki co około 15-20 minut. Dzięki temu plastry równo się wysuszą i nie odkształcą. Niska temperatura zapewni też zachowanie koloru owoców.
Suszone cytrusy po angielsku
Tradycyjne, opalane drewnem lub węglem kuchnie wracają do łask. Te klimatyczne piece kuchenne to świetny sposób na wysuszenie plastrów pomarańczy czy cytryny przy okazji gotowania obiadu. Jak wysuszyć pomarańcze na dekoracje świąteczne na sposób angielski? Nad piecem rozpinamy mocny sznurek. Do niego przywiązujemy na cienkim sznurku plasterki cytrusów. Ciepło unoszące się z płyty pieca wysuszy owoce. Ubocznym skutkiem suszenia cytrusów „po angielsku” jest cudowny aromat, jaki rozejdzie się po całym domu.
Kaloryfer cały w cytrynie
Okres grzewczy pozwala na wykorzystanie kaloryfera zamiast piekarnika. W porównaniu z pieczeniem, temperatura kaloryfera jest znacznie niższa przez co proces suszenia będzie dłuższy ale też pozwoli na zachowanie naturalnej barwy owoców. Jak wysuszyć pomarańcze na kaloryferze? Na górze kaloryfera rozkładamy gazety lub folię aluminiową i układamy plasterki mandarynki, limonki czy pomarańczy. Pozostawiamy do wyschnięcia od czasu do czasu obracając owoce.
Suszone plastry pomarańczy z suszarki do grzybów
Sposób dla posiadaczy elektrycznej suszarki do grzybów i owoców. Plasterki cytrusów układamy na sitach suszarki i włączmy urządzenie. Cały proces trwa około 6 godzin. Pamiętamy o odwracaniu plastrów by owoce równo schły.
Suszone plastry pomarańczy lub cytryny będą pięknie prezentować się na choince lub stroiku. Aby dodatkowo podkreślić ich urok warto podczas suszenia bardzo delikatnie posypać się cukrem. Po rozpuszczeniu cukru suszone owoce zyskają lekką glazurę i będą subtelnie błyszczeć.
Zostaw komentarz
You must be logged in to post a comment.